Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

Αγωνία επικρατεί στην Ελλάδα και στον κόσμο .

 

Αγωνία επικρατεί στην Ελλάδα και στον κόσμο γενικότερα . Από τη μία η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση Η Κίνα παράγει περισσότερα απ΄ όσα καταναλώνει και με τα υπόλοιπα δανείζει τις Ηνωμένες Πολιτείες έτσι ώστε αυτές να μπορούν να καταναλώνουν περισσότερα απ΄ όσα παράγουν. ‘Ετσι αυτή η ανισορροπία  μεταφράζεται σε μιας συνεχώς επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση καθώς την φαινομενική οικονομική  μας ευμάρεια της Αμερικής και της Ευρώπης την χρηματοδοτούσε τόσα χρόνια η Κίνα η οποία πρόσφατα φοβούμενοι κοινωνικές αναταραχές σταμάτησε να αγοράζει Αμερικανικά ομόλογα  . Από την άλλη  ολοένα και περισσότερο οι Τούρκοι γίνονται πιο απειλητικοί και πιο θρασείς στο Αιγαίο .

Στην Ελλάδα οι άνθρωποι απομακρύνθηκαν ουσιαστικά από τον Θεό. Το ποσοστό που εκκλησιάζεται κυμαίνεται στο 2-3%, η οικογένεια βάλλεται, είμαστε η πρώτη χώρα της Ε.Ε. στις εκτρώσεις, οι θεσμοί απαξιώνονται κτλ.

Με την πρόσφατη  επίθεση εναντίον της  Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου φάνηκε όλη η «πνευματική» κατάσταση των ΜΜΕ και του λαού και εκείνων που κατηγορούσαν την Μονή και την Εκκλησία γενικά. Αυτό για να μην πουν «μα γιατί μας έρχονται τα δεινά; ». Και έρχονται αυτά τα δεινά πάνω στον κόσμο όχι επειδή κατηγόρησαν (αποκλειστικά) την Μονή αλλά επειδή η πνευματική τους κατάσταση δεν τους επιτρέπει κάτι άλλο παρά να κρίνουν και να συκοφαντούν. Όπως προφήτευσε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός: «Το κακό θα σας έρθει από τους διαβασμένους».

Ετσι επειδή η αμαρτία πλήθυνε και το κακό περίσσευσε αρχίζει να πλανάται ο φόβος στους χριστιανούς ότι θα λειτουργήσει  ο πνευματικός νόμος του Θεού και θα επέλθει αργά ή γρήγορα μια Θεία παιδαγωγία για τις αμαρτίες μας .

Για αυτό πρέπει να μετανοήσουμε , να συμμετέχουμε στα ιερά μυστήρια της εκκλησία και προπαντός στη θεία εξομολόγηση και Θεία Κοινωνία  .

Το dailygreece συναισθανόμενο αυτήν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα απευθύνθηκε στον γέροντα Εφραίμ στο μοναστήρι του στην Αριζόνα της Αμερικής που για πολλούς θεωρείται ισαπόστολος μιας και η Αμερική γνωρίζει μια καινούρια  Πεντηκοστή με τα 20 μοναστήρια που άνοιξε και το ιεραποστολικό έργο  που επιτελεί εκεί .

Τον ρωτήσαμε λοιπόν αν θα συνεχιστεί η επιδεινούμενη οικονομική κρίση και αν εμείς ως χριστιανοί θα πρέπει να λάβουμε κάποια έκτατα μέτρα όπως αποθήκευσης υλικών αγαθών πέραν της πνευματικής εγρήγορσης και προετοιμασίας που πρέπει να κάνουμε διότι ανά πάσα στιγμή θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναχωρήσουμε από αυτόν τον κόσμο όπως λέει και ο απ. Παύλος : “ουκ έχουμε όδε  μένουσα πόλη  αλλά τη μέλλουσα επιζητούμε”  .

Ιδού λοιπόν η απάντηση που μας έδωσε ένας πατέρας ο οποίος είναι υπεύθυνος για την επικοινωνία του μοναστηριού :

Ο Γέροντας Εφραίμ απλώς συμβουλεύει οι άνθρωποι να είναι έτοιμοι και να έχουν στα σπίτια τρόφιμα (και μήπως νερό) για μερικούς μήνες γιατί υπάρχει πιθανότητα να γίνει μεγάλη οικονομική κρίση στο κόσμο φέτος. Να το κάνουν όμως χωρίς πανικό. Εάν δεν συμβεί τίποτα τα τρόφιμα δεν θα πάνε χαμένα.

Δεν μάς είπε τίποτα συγκεκριμένο εάν θα γίνει ο πόλεμος. Απλώς ο Γέροντας ήταν στενοχωρημένος να μην γίνουν τα πράγματα χειρότερα όταν έμαθε για τις τελευταίες παραβάσεις των Τουρκικών αεροπλάνων στα νησιά.

Ο Γέροντας επίσης λέει ότι τα κακά που συμβαίνουν και μπορεί να συμβούν στο κόσμο είναι από τίς αμαρτίες των ανθρώπων και προτρέπει οι άνθρωποι να μετανοήσουν και να ζούνε χριστιανική ζωή κόντα στα μυστήρια της εκκλησίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου