Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

πάμε διακοπές στο βατοπαίδι ?

Οι μοναχοί ξυπνούν κάθε μέρα (δηλαδή από Δευτέρα μέχρι και Σάββατο) γύρω στις 3.30 το πρωί, καθώς στις 4.00 ακριβώς αρχίζει η ακολουθία. Πρώτα γίνεται το Μεσονυκτικό, έπειτα ο Όρθρος, έπειτα η Πρώτη Ώρα, έπειτα η Τρίτη Ώρα, έπειτα η Έκτη Ώρα και, τέλος, η Θεία Λειτουργία. Τις Κυριακές ξυπνούν κατά τις 2.30, διότι η ακολουθία αρχίζει στις 3, και τελειώνει την ίδια περίπου ώρα όπως τις άλλες μέρες. Την νύχτα οι μοναχοί κοιμούνται αφού πάει μεσάνυχτα και ξυπνάνε στις 3.30 π.μ. (ή στις 2.30 π.μ.). Όσο για την μεσημεριανή ανάπαυση των μοναχών, αυτή διαρκεί μέχρι 2 ώρες, το πολύ.

Συνολικά δηλαδή κοιμούνται μέχρι πεντέμισυ (τις Κυριακές, τεσσεράμισυ) ώρες το εικοσιτετράωρο, και αυτό σε δόσεις. Ποτέ δηλαδή δεν χορταίνουν ύπνο. Ο ύπνος είναι μόνο για να παίρνουν δυνάμεις για την ασκητική τους ζωή.

Το πρόγραμμα της Μονής Βατοπαιδίου είναι από τα πλέον αυστηρά και ασκητικά σε όλο το Άγιο Όρος. Στο Άγιο Όρος οι μοναχοί συνήθως κοιμούνται συνολικά 8 ώρες, στο Βατοπαίδι όμως δεν κοιμούνται ούτε 6.

Ας πούμε και δυο λόγια για την τράπεζα.

Μόνο δύο φορές την ημέρα τρώνε οι μοναχοί της Μονής Βατοπαιδίου. Τρώνε λίγο, ποτέ μέχρι χορτασμού. Και μάλιστα, δεν τρώνε ποτέ κρέας, ούτε καν το Πάσχα. Ο π. Εφραίμ τρώει ακόμη λιγότερο από τους άλλους μοναχούς.

Και θα τονίσω ότι στην διατροφή αυτών των μοναχών δεν έχει θέση ούτε το χαβιάρι, ούτε ο καπνιστός σολωμός, ούτε οι γαρίδες ή οι καραβίδες ή οι αστακοί (παρότι, για μερικούς άλλους, είναι «νηστίσιμοι»). Γενικώς στην Μονή δεν υπάρχει κανένα φαγώσιμο ακριβό ή εξεζητημένο ή «γκουρμέ». Μόνο απλά και ταπεινά πραγματάκια.

Το περισσότερο φαγητό το τρώνε οι επισκέπτες και οι εργαζόμενοι στην Μονή. Από όλο το φαγητό που υπάρχει, λίγο είναι για τους μοναχούς.

Αλλά και το λίγο και λιτό φαγητό που τρώνε, δεν το τρώνε εγωιστικά οι μοναχοί. Τρώνε μόνο όσο χρειάζονται, μόνο όσο είναι το θέλημα του Θεού. Τρώνε όχι για τον εαυτό τους, αλλά για να υπηρετούν τον Θεό και να διακονούν τον πλησίον και τον κόσμο. Στην περίπτωση της Μονής Βατοπαιδίου εφαρμόζεται θαυμάσια αυτό που μας προτρέπει ο απόστολος Παύλος: «Είτε ούν εσθίετε είτε πίνετε είτε τι ποιείτε, πάντα εις δόξαν Θεού ποιείτε» (Α΄ Προς Κορινθίους κεφ. 10, στίχ. 31).

Όχι, ο Εφραίμ και ο Αρσένιος και οι άλλοι μοναχοί της Μονής Βατοπαιδίου δεν ζουν όπως ζουν οι Αλαβάνος, Τράγκας κλπ. κλπ. Και, σε αντίθεση με όλους τους λυσσασμένους εχθρούς και διώκτες τους, την περιουσία του αγίου αυτού καθιδρύματος δεν την έχουν για την πάρτη τους, αλλά για χάρη του κόσμου και των εχόντων ανάγκη.

Ποιο «αρπακτικό» θα ήθελε όλη του την ζωή, 7 μέρες την εβδομάδα, 365 (ή 366) μέρες τον χρόνο, να κοιμάται και να τρώει όπως οι μοναχοί της Μονής Βατοπαιδίου; Ποιο «λαμόγιο» θα άντεχε να είναι κάθε μέρα επί 7 ώρες στην εκκλησία και να προσεύχεται μέχρι τα μεσάνυχτα στο κελλί του, για αυτούς που τους μισούν και τους πολεμούν (όπως λέει ο γέροντας, “όλη νύχτα τα χέρια - πάνω, τα δάκρυα - κάτω”);

Ο Εφραίμ και οι μοναχοί του είναι αληθινοί ασκητές, είναι άνθρωποι του Θεού. Γι΄ αυτό ενοχλούν…


Ραφαήλ Παπανικολάου
φοιτητής Νομικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου