Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Των Τριών Ιεραρχών: αργία ή κοπάνα;

Με μεγάλη μου λύπη πληροφορήθηκα, ότι η γιορτή των Τριών Ιεραρχών με απροκάλυπτο τρόπο τείνει να γίνει παρελθόν για την χώρα μας. Ενώ μέχρι τώρα ο εορτασμός γινότανε με τον καθιερωμένο εκκλησιασμό των μαθητών και κεντρικές γιορτές στα κατά τόπους πνευματικά κέντρα των δήμων και των κοινοτήτων, φέτος (αλλά και τα τελευταία χρόνια) τείνει να μετατραπεί σε απλή αργία. Ειδικά φέτος που πέφτει Παρασκευή δεν είναι λίγοι οι εκπαιδευτικοί που έχουν κλείσει από τον Νοέμβριο ακόμα το τριήμερό τους σε κάποια Αράχωβα, Περτούλι ή Bansko.

Ποια είναι η θέση του νέου υπουργού στο παραπάνω φαινόμενο; Δεν είναι η απόλυτη ξεφτίλα μια γιορτή της παιδείας να καταντάει παρωδία; Κύριε υπουργέ ή.. αναδείξτε την γιορτή στο ύψος που της πρέπει ή καταργήστε την και να γίνονται κανονικά τα μαθήματα.

Δεν μπορεί να επαφίεται απλά στο φιλότιμο των μαθητών και των καθηγητών το αν θα εκκλησιαστούν ή όχι. Όσοι δεν επιθυμούν να πάνε στην εκκλησία να πηγαίνουν στο σχολείο για μάθημα. Δεν είναι λογικό από ένα σχολείο με 600 μαθητές να εκκλησιάζονται 50 και από ένα σύνολο 100 καθηγητών να παρευρίσκονται στην εκκλησία 5 ή 10 και οι υπόλοιποι να εκδράμουν στα κοντινά χιονοδρομικά θέρετρα ή στα παραλιακά τσιπουράδικα.

Ταυτόχρονα ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να είχε πρώτο της μέλημα, όπως γινότανε παλιότερα, αυτήν την ημέρα να βραβεύονται οι αριστούχοι μαθητές με κάποιο συμβολικό χρηματικό ποσό, σήμερα ξέρετε τι απάντηση δίνουν οι δημοτικοί και νομαρχιακοί άρχοντες; Δεν έχουμε κονδύλια για τέτοιες εκδηλώσεις. Αλλά προκύπτει το εξής ερώτημα. Σε δύο εβδομάδες που αρχίζει το Τριώδιο και οι Αποκριές που θα βρεθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τα δημοτικά γλέντια και τις παρελάσεις των καρναβαλιών; Για εκεί από πόσους μήνες πριν έχουν λάβει μέριμνα και ξοδεύονται πολύ μεγαλύτερα ποσά; Πραγματικά αισθάνομαι πολύ άσχημα όταν αυτή η αδιαφορία είναι προϊόν της αναισθησίας κυρίως των εκπαιδευτικών. Των ανθρώπων που τάχθηκαν να είναι θεματοφύλακες των γραμμάτων αλλά στην πράξη αποδεικνύονται αμελέστεροι και ασυνεπέστεροι των ίδιων τους των μαθητών.

Με σεβασμό ένας γονιός που αγωνιά!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου